fbpx

GEGLACEERDE GESMOORDE UITJES – JULIA CHILD

by Laura
geglaceerde gesmoorde uitjes

OIGNONS GLACÉS À BLANC
Geglaceerde gesmoorde witte uitjes voor bij de boeuf bourguignon. Origineel recept van Julia Child uit het boek ‘De kunst van het koken (Mastering the art of French cooking)’.

(Foto: Shutterstock – ik had geen foto gemaakt van de uitjes, deze uitjes zijn iets donkerder dan ze horen te zijn)

geglaceerde gesmoorde uitjes

GEGLACEERDE GESMOORDE UITJES (OIGNONS GLACÉS À BLANC) - JULIA CHILD

Printen
Serves: 6 voorbereiding: kooktijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 3.0/5
( 2 voted )

ingrediënten

18-24 witte uitjes gepeld (ook wel zilveruitjes genoemd)
geëmailleerde pan met dikke bodem (of koekenpan, groot genoeg om de uitjes in één laag in te leggen)
1 dl blanke fond, kippenbouillon, droge witte wijn of water (ik heb witte wijn gebruikt)
2 eetlepels boter
zout en peper naar smaak
kruidenboeket in kaasdoek of vulbaar theezakje samengebonden: 2 takjes peterselie, mespunt tijm, 1/3 laurierblad

bereiding

Geglaceerde witte uitjes worden vaak als garnituur bij een fricassee (vleesgerecht, zoals boeuf bourguignon) of blanquette (lichte ragout) gebruikt. Ze worden gesmoord opgediend. Ook kunt u ze na het smoren nog even laten pruttelen  in een roomsaus.

Leg de uien met de bouillon (droge witte wijn of water), de boter, het zout, de peper en het kruidenboeket in de pan. Laat met het deksel op de pan 40-50 minuten zachtjes stoven. Schud de pan van tijd tot tijd om. De uitjes mogen geen kleur krijgen. Ze moeten zacht worden en heel blijven. Voeg, als het vocht te snel verdampt, eventueel nog enkele lepels bouillon, wijn of water toe. Neem het kruidenboeket uit de pan. 

De uitjes kunnen enkele uren tevoren worden klaargemaakt en vlak voor het opdienen weer worden opgewarmd. 

NB: Ik heb droge witte wijn gebruikt. Let goed op dat de uitjes niet droog koken, dan verbranden ze. Dus ik heb nog 2 keer een beetje wijn bijgevuld.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter